A perifériás neuropátia előfordulása és okai

Vállidegkárosodás

Módosítva: Úgy érezzük, mintha áramütés ért volna minket a lábunkban vagy az ujjainkban? Ez a cukorbetegség okozta perifériás neuropátia jellemző tünete. A gyakran súlyos fájdalmakkal járó perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívül található, úgynevezett perifériás idegrendszer károsodását jelenti.

A cukorbetegség okozta idegkárosodás Diabéteszes neuropátia A cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegrendszeri károsodás az egész szervezetet, az érző szenzorosa mozgató motoros  idegeket és a belső szervek  autonóm beidegzését érintheti.

A szenzoros neuropátia tünetei A szenzoros neuropátia paradox módon két egymással ellentétes tünetcsoportot okozhat.

vállidegkárosodás

Az érzőidegek károsodása következtében egyrészt kóros érzetek — fájdalom és érzészavar — jelenhetnek meg, másrészt gyakran ugyanazon betegben  a normális érzetek csökkennek, vagy akár meg is szűnhetnek  úgynevezett negatív tünetegyüttes.

Az érzőideg-károsodás a diabéteszes láb fô kóroki tényezője.

A mozgáskorlátozottság igen gyakori oka és fontos összetevője az életminőség romlásának.

A neuropátiás fájdalom és érzészavar jellemzői Az érzőideg-károsodás a fájdalom mellett egyéb érzészavarokat is okozhat, mint pl. A fájdalom jellemzően égő, szúró, nyilalló, hasogató jellegű.

vállidegkárosodás

A panaszok főként nyugalomban és éjszaka jelentkeznek. Ellentétben az érszűkületes eredetű fájdalommal, a neuropátiás panaszokat a járás-mozgás nem rontja, hanem inkább enyhíti. A panaszok jellemzően nem spontán jelentkeznek, hanem valamilyen, gyakran fájdalmatlan inger váltja ki azokat.

vállidegkárosodás

Típusos eset például, amikor éjszaka a takaró vagy a pizsama érintése elviselhetetlen fájdalmat okoz. Az érzőideg-károsodás negatív tünetegyüttese Az érzőideg károsodás következtében csökken vagy megszűnik a fájdalom- vállidegkárosodás hő- a tapintás- és helyzetérzés.

vállidegkárosodás

A normális érzetek kiesésének következményei: A beteg nem érzékeli a lábat érő kisebb-nagyobb, sokszor mindennapos sérüléseket. Ilyeneket okozhat például a cipőben lévő kő vagy szög; gyakran a cipő nyomja a lábat. Az észrevétlen kezeletlen sérülések fekélyképződéshez és mélybe terjedő vállidegkárosodás vezethetnek.

vállidegkárosodás

A mélybe törő fekélyek és fertőzések az egész lábat veszélyeztetik. Az autonóm vállidegkárosodás tünetei A szív-érrendszert érintő autonóm neuropátia tünetei: Nyugalomban is jelentkező szapora szívdobogás tachycardia  Felálláskor jelentkező vérnyomás-esés  orthostaticus hypotonia , melyet bizonytalan szédülés, gyengeség, látászavar és eszméletvesztés kísérhet. Az orthostaticus hypotonia tünetei könnyen összetéveszthetők a hipoglikémia tüneteivel; a kettő elkülönítéséhez vállidegkárosodás tünetek idején történő vércukormérés; és fekvő, majd álló helyzetben történő vérnyomásmérés szükséges!

Sarokfájdalom, talpi bőnye gyulladás (plantar fasciitis) kezelése házilag

A koszorúér keringési zavar és a szívinfarktus gyakran teljesen tünetmentes formában, máskor fájdalom nélkül, nem jellegzetes tünetekkel jelentkezhet. Milyen tünetek esetén csípőízületek gyulladásának kezelése fájdalmatlan szívinfarktusra gondolni?

vállidegkárosodás